JEZUS.

WEG | WAARHEID | LEVEN

"Doe je het voor jezelf, of doe je het voor Jezus?"

"Doe je het voor jezelf, of doe je het voor Jezus?"

Zonde(n)

Eén van mijn favoriete Bijbelboeken is 1 Johannes. Wat een brief is dat!

Onlangs las ik daar (weer) in en toen bleef vers 16 uit hoofdstuk 5 hangen:

Indien iemand zijn broeder ziet zondigen een zonde niet tot den dood, die zal God bidden en Hij zal hem het leven geven, dengenen, zeg ik, die zondigen niet tot den dood. Er is een zonde tot den dood; voor dezelve zonde zeg ik niet, dat hij zal bidden.

Zonde tot den dood en zonde niet tot den dood. Begrijp jij het? Ik begreep het in ieder geval niet... totdat ik op zoek ging en een antwoord vond.

Het vers komt in eerste instantie nogal eng over, vooral dan dat laatste stuk. Je zou kunnen denken dat jij een zonde kunt doen en als je die doet, dan is het voorbij. Basta. Over-en-uit. Dat heb ik ook altijd gedacht, maar je krijgt er wel een hele rare god van. Een god die niet bestaat. Want als dat zo was, waar is Jezus dan voor gestorven? Dan zou het allemaal voor niks zijn, want iedereen die dan díe zonde doet, is alsnog verloren. Lekker dan! ...

... maar gelukkig, die zonde bestaat niet. Er bestaat geen één zonde die jij kunt DOEN waardoor het in één keer voorbij is. Want Jezus is voor alle zonden gestorven. Door Zijn bloed zijn al onze zonden vergeven.

1 Johannes 1:9

Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig, dat Hij ons de zonden vergeve, en ons reinige van alle ongerechtigheid.

Dus, die zonde bestaat niet en er wordt dus iets anders mee bedoelt.

Waar het hier om gaat is of jij doelbewust zondigt en er dus echt op uit bent om iets verkeerds te doen. Je zou ook kunnen zeggen: je hebt een enorme drang om te zondigen. Dat zit (nog) in je. Als je nog steeds in die staat verkeerd, dan is elke zonde een zonde tot de dood, want dan ken je Jezus nog niet echt. In ieder geval nog niet helemaal. Je hebt Hem misschien wel leren kennen, maar Hij is nog niet je Christus, je Messias, je Verlosser.

Als jij Jezus uitnodigt in je hart dan zal Hij je vernieuwen. Dan komt er een moment van wedergeboorte, doop met de Geest. Vanaf dat moment is je oude natuur, je zonde-natuur DOOD! Dan is die neiging er niet meer. Als je in die wedergeboren staat verkeerd en er komt een zonde op je pad, onbewust (in eerste instantie), dan is gebed zeer zeker aan te raden. Maar is het een zonde, en dan zou je kunnen zeggen, IN je dood, dan moet er eerst nog het één en ander gebeuren. Een oprechte bekering, je leven aan Jezus geven, hoe je het ook wil noemen, het is nog niet in orde. Maak het dan in orde! Nu!

Onderwerpen
Laatste bericht
Volgende bericht
Gesprek laden